پای شارکو چیست؟
بیماری پای شارکو یا مفصل شارکو (Charcot’s Disease) یک فرآیند التهابی است که بر روی بافتهای نرم، استخوانها و مفاصل در پا بیماران یا مچ پا تأثیر میگذارد.
مفصل شارکو (یا بیماری پای شارکو) به صورت کلی مخرب است، اما در بعضی موارد از آن میتوان جلوگیری کرد. تشخیص زود هنگام برای جلوگیری از آسیب زیاد و قطع عضو احتمالی، بسیار حائز اهمیت است.
هنگامی که بیماری مفصل شارکو زود و به موقع تشخیص داده شود، گاهی اوقات میتوان آن را از طریق فناوریهای سادهی درمانی و روشهای درمانی غیر جراحی قابل اصلاح یا مهار شدن است. در موارد دیگر، عمل جراحی ممکن است ضروری باشد.
طبق یک ضرب المثل چینی که می گوید: “یک سفر هزار مایلی، با اولین قدم آغاز می شود.” این تعبیر به دلایل بسیار ساده، باوری کاملا صحیح است.
به عبارت کلی رسیدن به اهداف، در گام های نخستین امری بسیار نادر است. البته شما به پیمودن حداقل، بخش مشخصی از مسیر نیاز خواهید داشت.
این جمله حکیمانه در راستای دستیابی به اهداف به کار می رود و البته در علم پزشکی نیز قابل توجه است.
بنابراین مسائل مربوط به سلامتی قبل از عبور از یک مسیر هزار مایلی، غالبا از یک مشکل بسیار کوچک شروع می شود.
در نتیجه شناخت مراحل مفصل شارکو، به منظور جلوگیری از پیشرفت بیماری یا مراقبت های لازم به شما کمک خواهد کرد.
حال قصد داریم که وضعیت خاص پزشکی را درباره پای شارکو مورد بررسی قرار دهیم.
تشخیص پای شارکو
توجه کنید که اقدامات لازم در مراحل اولیه، خطر ابتلا به مشکلات جدی را در بیماران تا حد زیادی کاهش می دهد از جمله تماس با تیم پزشکی.
جهت مشاوره با ما تماس حاصل فرمایید
در حقیقت پای شارکو در صورت عدم درمان، باعث تغییر شکل پا و ناتوانی شدید می شود.
همچنین در شرایط حاد، احتمالا قطع عضو، یک گزینه ضروری برای درمان به حساب می آید. البته هوشیاری شما، بخش امیدوار کننده ماجرا است.
بنا به اطلاعات بدست آمده اکثر افراد دیابتی به نوروپاتی محیطی مبتلا هستند. لازم به ذکر است که در این شرایط، امکان تشخیص آسیب وارده به استخوان ها و مفاصل بسیار کم است.
علاوه بر آنچه گفته شد دیابت، توانایی بیماران را در جهت مقابله با آسیب های وارده شده به بافت ها به خطر می اندازد.
<< بیشتر بدانید : پروتز پای دیابتی>>
به طور حتم می دانیم که اکثر بیماران حتی در انجام فعالیت های عادی و روزمره نیز به شکستگی در ناحیه استخوان های پا دچار می شوند.
به بدین ترتیب در مرحله بعدی فرد تحت معالجه قرار می گیرد و توازن در وزن را تمرین می کند.
البته از آنجایی که هنوز نوع آسیب شناسایی نشده است، فرد مبتلا به انجام فعالیت های روزمره خود ادامه می دهد.
در نتیجه این روند منجر به آسیب های مازاد می شود. بنابراین چرخه ادامه پیدا می کند تا زمانی که پاها از فرم اصلی خود خارج می شوند.
همانطور که بیان شد ابتلا به پای شارکو بسیار اهمیت دارد. بنابراین لازم است که مبتلایان از بروز هر نوع قرمزی، تورم و افزایش دما در پا یا مچ پا به صورت غیر طبیعی آگاه شوند.
البته در زمان قیاس پاها با یکدیگر، تشخیص در تغییر شکل آن ها زودتر اتفاق می افتد. در ادامه قسمت های این عارضه را شرح داده ایم.
مراحل مختلف پای شارکو
مرحله اول (آسیب): این بخش از مرحله پیشرفت تا آسیب امتداد می یابد که با علائمی مانند قرمزی، تورم و افزایش دما همراه است.
در واقع، رادیوگرافی اولیه، بیانگر میزان تورم در بافت های آسیب دیده خواهد بود. همچنین تنها چند هفته پس از شروع بیماری مواردی مانند دررفتگی مفاصل و شکستگی استخوان ها مشاهده می شود.
مرحله دوم (بهبودی): در این بخش از بیماری استخوان های آسیب دیده در حال ادغام هستند. علاوه بر آن علائمی که در مرحله قبلی شاهد آن بودیم به تدریج تضعیف خواهد شد.
به طور معمول تست رادیوگرافی در این مرحله، بیانگر علائمی از بهبود اولیه است.
مرحله سوم (بازسازی): بخش پایانی از عارضه پای شارکو، بازسازی و تثبیت نامیده می شود. به این ترتیب می توان گفت که استخوان ها تا حد زیادی بهبود پیدا کرده اند.
این در حالی است که علیرغم تغییر شکل در بافت استخوان ها، شاهد تحکیم آن ها هستیم.
البته ناگفته نماند عملی که شما پس از آگاهی از مشکلات انجام می دهید از دانستن این مراحل مهمتر است.
بنابراین در صورت مشاهده هر یک از علائم پای شارکو به منظور تشخیص یا درمان حرفه ای در اسرع وقت با پزشک تماس بگیرید.
انواع درمان های مختلف بیماری مفصل شارکو
کفش پای شارکو
یکی از مراحل درمانی در این بیماران،کفش مخصوص پای شارکو است. کفش مناسب پای شارکو باید :
1- جلوی پنجه کفش باید فضای کافی داشته باشد تا از برخورد انگشتان به دیوارۀ کفش جلوگیری کند.
2- کانتر پاشنه و رویه های کفش باید از استحکام کافی برخوردار باشند تا با کنترل پا در کفش، حرکات اضافی آن کاهش یابد.
3- کفی کفش، باید ضربه گیر باشد، بهتر است کفی از کفش قابل جدا کردن باشد، زیرا در صورت تجویز ارتز باید فضای کافی در کفش برای پا وجود داشته باشد.
4- استفاده از کفش های بنددار نسبت به نوع بدون بند آن مناسبتر است زیرا ثبات بیشتری دارد.
در برخی موارد تورم پا به حدی است که به بیمار پیشنهاد می شود از دو کفش با سایزهای مختلف استفاده کند. راه حل پیشنهادی دیگر برای این قبیل بیماران استفاده از کفش هایی است که متخصصان ارتز و پروتز میسازند. متخصصان کلینیک ارتوپدی فنی امین طب با قالب گیری دقیق از پای بیمار، کفش پای شارکو را مناسب با شرایط پای بیمار و با ظاهری مناسب و با سلیقه بیمار اقدام به طراحی و ساخت می نمایند.
<<بیشتر بدانید : آشنایی با پروتز بالای زانو>>
درمان پای شارکو با بوت واکر
یکی از درمان های پای شارکو، استفاده از بوت واکر ارتوپدی یا بریس crow walker می باشد. که برای فیت بهتر و بیشتر روی پای بیمار نیاز به قالب گیری از پای بیمار می باشد. جهت مشاوره رایگان در زمینه درمان های غیرجراحی پای شارکو کسب اطلاعات بیشتر در مورد بریس ها و آتل های پای شارکو با شماره 02188665001 تماس بگیرید.
فراموش نکنید که چنانچه شما هم به دیابت مبتلا هستید به یک برنامه مراقبت از پای دیابتی نیاز خواهید داشت.
بدون دیدگاه