علل و درمان پای پرانتزی کودکان
پای پرانتزی یک ناهنجاری مادرزادی است که به صورت خمیدگی به سمت داخل و کج شدن پا به سمت پایین ظاهر می شود. شیوع این ناهنجاری از هر 1000 نوزاد 2 نفر است و در بین کودکان پسر بیشتر می باشد.
در نیمی از موارد، تغییر شکل پای پرانتزی دوطرفه است؛ یعنی در هر دو پا است. اما علل ایجاد این ناهنجاری چیست؟ و درمان پای پرانتزی با چه روش هایی است؟
انحنای داخلی پای جلو یک آسیب شناسی رایج در کودکان است که در بیشتر موارد دلیل آن فشار داخل رحمی است.
اکثر موارد نیازی به درمان ندارند. در مورد مواردی که تغییر شکل سخت است، در هفته های اول بعد از تولد نیاز به درمان با گچ وجود دارد. اما راه های درمانی دیگری نیز وجود دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم.
<< جهت مشاوره در مورد درمان پای پرانتزی کودک خود با ما تماس بگیرید>>
علل و عوامل خطر ابتلا به پای پرانتزی
علت ابتلا به پای پرانتزی ناشناخته است؛ اما ممکن است ترکیبی از ژنتیک و محیط باشد. عوامل خطر عبارتند از:
1. سابقه خانوادگی
اگر یکی از والدین یا فرزند دیگر آن ها دارای پای پرانتزی باشد، احتمال اینکه کودک آن ها دچار این مشکل باشد، بیشتر است.
2. موارد مادرزادی
در برخی موارد، پای پرانتزی ممکن است با سایر ناهنجاری های اسکلتی موجود از بدو تولد همراه باشد. مانند نقص مادرزادی اسپینا بیفیدا که زمانی ایجاد می شود که ستون فقرات و نخاع به خوبی رشد نکرده یا بسته نشوند.
3. محیط
سیگار کشیدن در دوران بارداری خطر ابتلا به پای پرانتزی در نوزاد را تا حد زیادی افزایش می دهد.
4. کافی نبودن مایع آمنیوتیک
کم بودن مایعاتی که در دوران بارداری نوزاد را در رحم احاطه کرده است، ممکن است خطر ابتلا به پای پرانتزی کودکان را افزایش دهد.
روش های درمان پای پرانتزی کودکان
از آنجا که استخوان ها، مفاصل و تاندون های نوزادان بسیار انعطاف پذیر هستند، درمان پای پرانتزی معمولا در 1-2 هفته اول پس از تولد آغاز می شود. هدف از درمان این است که ظاهر و عملکرد پای نوزادان را قبل از اینکه راه رفتن را بیاموزد برای جلوگیری از طولانی مدت بهبود بخشد.
<< بیشتر بدانید : پروتز پای بالای زانو>>
بسته به نوع پای پرانتزی یا پاشنه پا درمان پای پرانتزی کودکان را می توان به سه روش مختلف انجام داد. آن ها عبارت اند از:
روش پونستی (ponseti)
در این روش، پزشک با قرار دادن پدهای گچی روی پای کودک و تعویض هر 6-7 روز یکبار، ناهنجاری کف پای چپ را بدون مراحل جراحی تصحیح می کند.
هر باند در موقعیت خاصی انجام می شود که به دکتر امکان می دهد شکل پا و حتی استخوان ها را تنظیم کند. در کل، 4-7 مرحله برای گچ کاری پاها لازم است؛ اما تعداد آن ها بستگی به شدت تغییر شکل و سن کودک دارد.
این متداول ترین درمان پای پرانتزی است. پزشک کودک شما موارد زیر را انجام می دهد:
1. با قرار دادن پای کودک در موقعیت صحیح قرار آن را در قالب قرار می دهد تا تثبیت شود.
2. هفته ای یک بار و به مدت چند ماه پای فرزند را تغییر حالت و موقعیت می دهد.
3. یک جراحی کوچک برای طولانی شدن تاندون آشیل.
پس از تنظیم مجدد پای فرزند خود، باید موارد زیر را برای او رعایت کنید:
1. با کودک خود تمرینات کششی انجام دهید.
2. پای کودک خود را در کفش ها و تکیه گاه های مخصوص قرار دهید
3. اطمینان حاصل کنید که کودک شما در صورت نیاز کفش و ساپورت می پوشد؛ معمولا به طور کامل به مدت سه ماه و پس از آن تا سه سال در شب ها.
4. بریس ها را طبق دستور پزشک به کار ببرید تا پا به حالت اولیه خود باز نگردد. دلیل اصلی این که گاهی این روش کار نمی کند این است که از بریس ها طبق دستور استفاده نمی شود.
<< بیشتر بدانید:انواع بریس پا>>
این روش می تواند برای بیماران مبتلا به پای پرانتزی خفیف تا متوسط با موفقیت کار کند.
روش فرانسوی درمان پای پرانتزی
این روش به عنوان “روش عملکردی” نیز شناخته می شود. هنگامی که مدت کوتاهی پس از تولد کودک انجام می شود، مفید است.
این موارد شامل کشش، تحرک و ضربه زدن به پا برای حفظ و بهبود دامنه حرکتی پا است. اکستنشن و فشرده سازی حداقل به مدت سه ماه انجام می شود تا خم شدن مچ پا بهبود یابد.
دورسی فلکشن زاویه ای است که بین پا و ساق پا هنگام راه رفتن روی پاشنه پا وجود دارد. کوتاه شدن طول آشیل مورد نیاز است که شامل بریدن تاندون آشیل می شود. برخی از پزشکان این روش را موفق تر از روش Ponseti می دانند
عمل جراحی
جراحی برای درمان پای پرانتزی کودکان فقط در موارد شدید پا توصیه می شود که کودک به درمان های غیر جراحی پاسخ نمی دهد. یک جراح ارتوپدی می تواند تاندون ها و رباط ها را بلند کرده و به شل شدن پا کمک کند که باعث می شود موقعیت بهتری بگیرد.
پس از جراحی، کودک شما تا دو ماه از گچ استفاده می کند و سپس برای جلوگیری از بازگشت علائم باید تا یک سال یا بیشتر گچ بپوشد.
حتی در صورت درمان پرانتزی، این مشکل ممکن است به طور کامل اصلاح نشود. اما در بیشتر موارد، کودکانی که درمان مناسب را به موقع دریافت می کنند، می توانند کفش های معمولی بپوشند و یک زندگی عادی و فعال داشته باشند.
پیشگیری از ابتلا به پای پرانتزی
از آنجا که پزشکان نمی دانند چه چیزی باعث ایجاد پای پرانتزی کودکان می شود، نمی توانید از آن به طور کامل جلوگیری کنید. با این حال، اگر باردار هستید، می توانید با رعایت نکاتی خطر نقایص مادرزادی نوزاد را کاهش دهید، مانند:
• از کشیدن سیگار یا گذراندن وقت در محیط های دودی خودداری کنید.
• عدم مصرف الکل
• از مصرف داروهایی که پزشک شما آن ها را تایید نمی کند، پرهیز کنید.
<< با ما تماس بگیرید>>
بدون دیدگاه