پروتز پا بالای زانو چیست؟
تصادف، بیماری و موارد مشابه می تواند باعث قطع عضو افراد از قسمت های مختلف بدن شود. یکی از قسمت های مهم، بالای زانو می باشد. این افراد می توانند با پروتز پا بالای زانو توانایی های خود را تا حدودی به دست آورند. پروتز پا بالای زانو از قسمت های کف پا، مچ پا، مفصل زانو، سوکت و … طراحی و ساخته می شود. اندازه ی این پروتز برای افراد مختلف، متفاوت می باشد. به همین سبب این پروتز به صورت منحصر به فرد برای افراد ساخته می شود.
جراحان در برخی از مواقع مجبور می شوند بنا بر دلایل مختلف، پای افراد را از بالای زانو قطع کنند. به این عمل آمپوتاسیون گفته می شود. آمپوتاسیون بالای زانو یک رویکرد جراحی است جهت برداشتن اندامهای پایین و یا بالای مفصل زانو در زمانهایی که اندام مورد نظر بر اثر تروما، بیماری و یا نقص مادرزادی به شدت دچار آسیبدیدگی شده است.
اکثر آمپوتاسیونهای بالای زانو به دلیل بیماری دیابت و یا بیماری شدید گردش خون در اندام تحتانی صورتمیگیرد. در این عمل پزشک معالج قسمت باقیمانده بدن را به شکلی طراحی می کند تا بتوان در زمان آینده از پروتز پا بالای زانو برای فرد استفاده کند. از مهم ترین دلایل جراحی بالای زانو می توان به سرطان، تصادف، عفونت، تومور و … اشاره کرد.
معرفی پروتز پا بالای زانو
اندام مصنوعی که در بالای زانو قرار می گیرد، به مرور جایگزین پای طبیعی فرد می شود. افرادی که از بالای زانو دچار قطع شدگی می شوند، سخت تر می توانند توانایی دوباره ی خود را به دست آورند. اما با صبوری و گذشت زمان و انجام تمرینات پزشکی می توان به راحتی از آن استفاده کرد. افرادی که با این مشکل مواجه هستند ، باید انرژی بسیار زیادی برای راه رفتن بگذارند.
افرادی که عمل جراحی بالای زانو را انجام می دهند، باید حدود 3 الی 6 ماه صبر کنند تا التهاب ها و زخم های ناشی از قطع پا بهبود یابد. در طول این مدت فرد می تواند از پروتز پا بالای زانو که موقتی هستند ، استفاده کند تا به مرور زمان، پای او آمادگی لازم را برای پروتز پا بالای زانو به صورت ثابت پیدا کند. برای نصب کردن پروتز پا بالای زانو، فرد باید حدود دو هفته زمان بگذارد.
بخش های مختلف پروتز پا بالای زانو
پروتز پا بالای زانو از چند بخش اصلی تشکیل شده است :
- پنجه
- ساق که از چوب یا پدیلن یا لوله فلزی است
- رابط بین ساق و مفصل زانو
- مفصل زانو
- رابط زانو با سوکت
- سوکت ران
مهمترین قسمت در پروتز پا بالای زانو و روی زانو مفصل پروتز است. مفاصل پروتز زانو در طول سالیان مختلف پیشرفت زیادی داشته اند.
بعد از نصب پروتز، پزشک مراقبت ها و آموزش های خاصی را به شما یاد می دهد که حتما باید آن ها را رعایت کنید تا بتوانید به صورت بهتری از پروتز استفاده کنید. در ابتدای امر، شما می توانید از ویلچر یا واکر نیز برای زمان های استراحت استفاده کنید.
حرکات استقامتی، فیزیوتراپی، ورزش و … می تواند شما را در تعادل و کنترل پروتز پا بالای زانو کمک کند.
<< جهت مشاوره با کلینیک امین طب تماس حاصل فرمایید>>
مراحل ساخت پروتز پا بالای زانو
ساخت پروتز پا بالای زانو با ساخت پای مصنوعی تا حدودی یکسان است و ممکن است یک بخش هایی بیشتر از آن داشته باشد. مراحل اصلی ساخت پروتز شامل ابتدا قالب گیری از پای قطع شده و سپس ساخت پروتز اولیه است که برای قسمت بالای زانو میتوان از انواع مختلفی مانند انواع مفاصل قفل دار، مفاصل فنر دار، مفاصل پانتومیک و یا مفاصل هیدرولیک استفاده کرد هزینه های بیشتر نسبت به انواع دیگر دارد. البته به صورت کلی برای ساخت پروتز باید عواملی مانند سن بیمار، وزن، وضعیت پای بیمار در نظر گرفته شود.
مراقبت از پروتز های بالای زانو
نکات زیر برای دوام و ماندگاری بیشتر و همچنین استفاده بهتر از پروتز ها توصیه میشود.
- روزانه زمانی را برای بررسی و تمیزی سوکت و اجزای مختلف پروتز قرار دهید البته بهتر است با توجه به فعالیت خود در طول روز هر شب زمانی را به این کار اختصاص دهید .
- سعی در ترمیم و یا تنظیم پای مصنوعی خود در خانه نداشته باشید زیرا ممکن است آسیب های جدی به قسمت های مختلف پا وارد شود تغییر تنظیمات مکانیکی پروتز میتواند آسیب جدی به پروتز وارد کند و حتی اگر این تغییرات به درستی انجام نشود ممکن است عواقب خطرناکی به همراه داشته باشد. میتوانید جهت مشاوره بیشتر در این خصوص با کلینیک تماس حاصل فرمایید.
- از قرار دادن پروتز به مدت طولانی در زیر آب خودداری کنید مگر اینکه طراحی آن طوری باشد که سازگار با محیط های مختلف باشد. حتی در اندامهای مدرن ساخته شده از فیبر کربن، پیچ و مهرهها هنوز از جنس فلز هستند لذا قرار گرفتن آن در زیر آب ممکن است منجر به زنگ زدن شود.
- سعی کنید پای مصنوعی خود را در معرض گرما قرار ندهید زیرا باعث تغییر حالت در آن میشود و این امر میتواند با مشکلاتی همراه شود. پس از قرار دادن پروتز در برابر گرمای زیاد خودداری فرمایید.
- همواره برای بررسی و چک کردن پروتز بالا زانو خود به طور سالیانه به متخصص مراجعه فرمایید تا از مشکلات احتمالیی که ممکن است به وجود آید جلو گیری شود.
- کوتاه کردن آستر یا قرار دادن پدهای اضافی در هر قسمتی از سوکت میتواند منجر به بروز مشکلات جدی در استامپ شده و مشکلات ایمنی به همراه دارد.
- از روغنکاری، گریس کاری یا مالیدن هر گونه مواد شیمیایی دیگری بر روی پروتز پا خودداری کنید زیرا این کار میتواند باعث آسیبدیدگی برخی از قسمتهای سوکت شود. اگر چنانچه پروتزتان سر و صدا میکند و یا آسیب دیده و خراب است حتما با کلینیک ارتوپدی فنی امین طب تماس بگیرید.
<<بیشتر بدانید : پروتز زیر زانو>>
پروتز پا بالای زانو برای هر دو پا
برخی از افراد ممکن است مجبور شوند که هر دو پای خود را از قسمت بالای زانو قطع کنند. این افراد نیز می توانند از پروتز پا بالای زانو استفاده کنند. تنها تفاوت در این مورد این است که توانبخشی افراد زمان بیشتری نیاز دارد. زیرا به دست آوردن تعادل با پروتز برای هر دو پا، بسیار سخت می باشد و فرد باید صبوری زیادی پیشه کند.
در ابتدا فرد باید تصمیم جدی داشته باشد تا بتواند از پروتز پا بالای زانو برای راه رفتن استفاده کند. بهتر است ابتدا از ویلچر استفاده کنید و بیشتر زمان را با آن بگذارید و در زمان های کوتاه از پروتز استفاده کنید. به مرور زمان، این تایم را بیشتر کنید تا پاهای شما عادت کند و بتوانید تعادل را به دست آورید.
راه رفتن دوباره به وسیله ی پروتز پا بالای زانو، می تواند اعتماد به نفس افراد را به خوبی بازگرداند و از لحاظ روحی و روانی نیز کمک زیادی به افراد می کند. علاوه بر راه رفتن، افراد می توانند به مرور زمان ورزش، رانندگی، پیاده روی و … را نیز انجام دهند. افراد می توانند با گروه های مختلفی که از پروتز استفاده می کنند، در ارتباط باشند تا از تجربه های آن ها استفاده کنند.
طراحی، قالب گیری و ساخت پروتز پا مطابق با ساختار بدن فرد مهمترین گامهایی است که باید به آن توجه ویژه داشت. کلینیک تخصصی ارتوپدی فنی امین طب، تولیدکننده و ارائه دهنده انواع پروتز پای مصنوعی با بهترین جنس و قیمت مناسب هستند.
بدون دیدگاه